Uzroci bolesti prostate i nemogućnosti za postizanje dovoljno čvrste i zdrave erekcije su zaista mnogobrojni. U prošlosti se to obično nazivalo organska i psihogena disfunkcija erekcije, dok danas znamo da se u većini slučajeva radi o kombiniranom djelovanju fizičkih promjena (bolesti prostate) i psihičkih čimbenika (stres, odnosi s partnerom).

Erekcija je priljev veće količine krvi u trupu korpusa i korpus spongiosum penisa zbog parasimpatski induciranog povećanog oslobađanja dušikovog oksida iz lokalne endotelne krvne žile. Vensko pražnjenje navedenih struktura uzrokovano je kompresijom ergotatnog tkiva, ali i pritiskom nekih mišića zdjelice (kao što je m.Ischiocavernosus i m.bulbospongioso). Uz gubitak parasimpatičke stimulacije dolazi do poremećaja postizanja zdrave i čvrste erekcije, odnosno impotencije.

Pored spomenutih neurogenih i vaskularnih čimbenika, za zdravu i čvrstu erekciju važni su i psihološki i hormonalni te isoglucogeni čimbenici. Od fizičkih uzroka erektilne disfunkcije, treba spomenuti da dijabetes melitus (koji sa svojim komplikacijama na krvnim žilama i živcima, posebno autonomnim, može dovesti do vaskularne ili neurogene erektilne disfunkcije), bolesti i ozljeda kralježnične moždine (izuzetno je važno procijeniti visinu oštećenja jer može imati utjecaj na savjete koje će liječnik dati pacijentu budući da oni s nižim erektilnim centrom mogu imati čvrste erekcije s pravilnom stimulacijom spolovila, a da nemaju erekciju uslijed vizualnih poticaja ili mašte), endokrinih poremećaja (npr. hipogonadizam, hiperprolaktinemija).

Ne smijemo zaboraviti ni utjecaj lijekova koje osoba trenutno koristi. Razni antihipertenzivi, lijekovi za endokrini sustav, analgetici, antipsihotici, antidepresivi i mnogi drugi mogu imati negativan učinak na postizanje zdrave i čvrste erekcije i na pojavu impotencije.

Psihološki čimbenici mogu biti uzročni (npr. poremećaji depresije i anksioznosti, osobito trenuci panike, značajno povećavaju učestalost slabije erekcije) ili njeno održavanje. Stres povezan s performansama i strah od neuspjeha ponavljanja erekcije, kod održavanja erekcije je najvažniji uzrok impotencije čak i kada se organsko stanje poboljšava.

Kulturni čimbenici također mogu imati značenje u uzrocima kod nekih muškaraca (npr. pogrešno tumačenje da muškarac mora imati snažnu erekciju čim vidi lijepu ženu, da se intenzitet erekcije tijekom odnosa ne mijenja ili uzima u obzir fiziološke promjene koje se javljaju kod starenja, npr. sporije postizanje erekcije, veće značenje fizičke stimulacije). Liječniku je pri uspostavljanju dijagnoze najvažnije dati točne informacije.

Tri uzroka nemogućnosti postizanja zdrave i čvrste erekcije

Uzroci mogu biti podijeljeni u tri skupine:

 1. Organska erektilna disfunkcija – kao komplikacija druge bolesti prostate
 2. Psihička erektilna disfunkcija – uzrokovani psihičkim problemima
 3. Mješovita erektilna disfunkcija – kombinacija organskih i psihogenih uzroka

Organska erektilna disfunkcija:

 • Postupno pojavljivanje, osim kod ozljeda
 • Konstantna erektilna disfunkcija i nemogućnost da se postigne zdrava i čvrsta erekcija
 • Odsutnost erekcije preko noći / ujutro
 • Kod osoba starijih od 60 godina
 • Mogućnosti za postizanje erekcije i orgazma

Pročitaj više o Uzrocima organske erektilne disfunkcije >

Psihička erektilna disfunkcija:

 • Teško postizanje čvrste erekcije (bez ozljede)
 • Relacijski problemi
 • Uobičajena noćna / jutarnja erekcija
 • Muškarci mlađi od 60 godina bez prisutnosti čimbenika rizika
 • Mogući poremećaj orgazma ili ejakulacije

U 80% slučajeva, uzroci nemogućnosti postizanja zdrave i čvrste erekcije te pojave impotencije su mješovita etiologija s dominantnošću organske komponente. Između 35 i 50% muškaraca s dijabetesom pate od poremećaja erekcije, drugi s kroničnim bolestima imaju vrlo slične rezultate (bubrežna bolest, kronični alkoholizam, multipla skleroza, ateroskleroza i druge krvožilne bolesti). Razlika u simptomima erektilne disfunkcije ili impotencije ovisi o uzroku pojavljivanja i bolestima prostate s kojima se osoba susreće.