Poremećaj erekcije, odnosno erektilna disfunkcija ((ED – Erectile Dysfunction) ili prema novoj klasifikaciji – DSM-5) je bolest/poremećaj u kojem muškarac ne može postići ili održavati erekciju do kraja seksualne aktivnosti u razdoblju od prethodnih šest mjeseci u većini seksualnih aktivnosti u kojima je sudjelovao.

To je fiziološki proces koji je od presudne važnosti za normalnu reproduktivnu ulogu čovjeka. Poremećaj erekcije povećava i jača muški ekstremitet, što je nužno za penetraciju, a koje je uzrokovano seksualnim uzbuđenjem ili stimulacijom, no ponekad se može i pojaviti iz bilo kojeg drugog razloga uzrokovanog seksualnim uzbuđenjem.

Proces se sastoji od sljedećih koraka – arterije penisa opuštaju se i šire, što uzrokuje protok više krvi u penis. Kako se arterije penisa učvršćuju i šire, time pritiću vene zbog čega se krv koja se nalazi u njima zadržava u penisu. Što više krvi dolazi u penis, to je jačina erekcije veća.

Erektilna disfunkcija (nemogućnost postizanja zdrave i čvrste erekcije) također može biti  uzrokovana bolešću prostate koja se, ako se na vrijeme uoči, može liječiti određenim terapijama koje će vam, nakon postavljanja dijagnoze, savjetovati liječnik te alternativnim metodama kojima sami možete poboljšati zdravlje svoje prostate. Imajte na umu da je za čvrstu i zdravu erekciju potrebno najprije ozdraviti prostatu.

No, pogledajmo prvo što je to kvalitetna erekcija i na koji način je uzrokovana disfunkcija erekcije.

Što je kvaliteta erekcije?

Postoje tri (3) elementa kojima se određuje kvalitetu erekcije:

  1. Mogućnost da se postigne zdrava erekcija
  2. Jačina erekcije
  3. Sposobnost što dužeg održavanja erekcije za zadovoljavajući seksualni odnos.

Dakle, ako ne zadovoljavate jedan od ova tri elementa, velike su šanse da je u pitanju bolest prostate zbog koje ne možete postići kvalitetnu erekciju.

Što je erektilna disfunkcija (ED)?

disfunkcija erekcije
Erektilna disfunkcija je (ED – Erectile Dysfunction) je nemogućnost održavanja i, općenito, postizanja erekcije u posljednjih šest mjeseci, a koja je dovoljno jaka za normalan seksualni odnos, odnosno penetraciju. Takvo stanje se ne smatra normalnim u bilo kojoj dobi i treba ga liječiti.

Mlađim se muškarcima dobi 35-45 godina, a koji imaju zdravu i normalnu potenciju preporučuje preventivno odlazak na pregled prostate i jednom do dva puta godišnje preventivno uzimanje nekog od specijaliziranih prirodnih dodataka prehrani bogatih cinkom, likopenom, sabal palmom, sjemenkama bundeve, korijenom koprive, afričkom šljivom, makom itd.

Muškarci u svakoj dobi bi trebali postići dovoljno jaku erekciju za normalan spolni odnos, naravno, uz više ili manje podražaja. Veliki utjecaj na postizanje zdrave i čvrste erekcije imaju svakako bolesti prostate koje mogu biti uzrokovane različitim čimbenicima.

Pogledajte koji su to uzroci ne postizanja dovoljno čvrste i zdrave erekcije >