Kada se muškarac prvi put susretne s erektilnom disfunkcijom, odnosno impotencijom važno je pristupiti prije svega samoispitivanju. Ukupni psihološki status muškarca, procjena njegovog odnosa s partnericom, obitelji, kolegama na poslu itd.

Naime, liječnici često zaboravljaju da nemogućnost postizanja zdrave i čvrste erekcije nije samo vezano za bolesti prostate, nego i uz cjelokupno ljudsko biće, njegove osjećaje, energiju, vitalnost (životnu radost), a te su informacije često presudne kod liječenja. Drugim riječima, nije dovoljno samo dati lijek, nego morate razgovarati s muškarcem o njegovim očekivanjima, trenutnim stresorima, partnerskom odnosu, radu ili obiteljskim problemima koji se mogu odraziti na njegovu seksualnu funkciju.

Psihoseksualna terapija

Impotencija i stres usko su povezani.

Izuzetno je važno procijeniti stres jer njegova prisutnost smanjuje učinak PDE5 inhibitora i prirodnih dodataka prehrani. Kada govorimo o alternativnoj terapiji, potrebno je uzeti u obzir vrlo uspješnu metodu liječenja impotencije psihoterapijom samostalno ili uz pratnju partnera. Naravno, takva terapija dolazi u obzir isključivo kod muškaraca koji su voljni pristupiti psihoterapiji samostalno. Psihoseksualnu terapiju mogu provoditi posebno osposobljeni stručnjaci, što je obično partnerska terapija koja uključuje puno pozitivnog ponašanja. Tzv. psihoterapija sadrži obično puno domaćih zadaća, istraživanja i ispitivanja samog sebe, komunikacijski rad među partnerima i slično.

Erekcijski penis prsten

Erekcijski penis prsten se kod nekih muškaraca pokazao kao dobro riješenje. Obično su to muškarci koji nisu zainteresirani za liječenje prostate već samo žele na što brži način postići erekciju, a sve to bez uzimanja lijekova za erekciju ili prirodnih dodataka prehrani. Kod nekih pacijenata, erekcijski penis prsten (koji se postavlja s ciljem sprječavanja otjecanja krvi iz venske krvne žile), posebno ako im je umetanje ovog prstena jednostavno, može postati dio sveukupne seksualne aktivnosti, te može biti koristan način postizanja čvrste erekcije.

Također, upotreba vibratora (na frenulumu) može imati blagotvoran učinak na jačanje čvrstoće i trajanja erekcije.

Prirodni dodaci prehrani

Najnoviji specijalizirani dodaci prehrani imaju višestruku funkciju zbog novih saznanja da je impotencija često povezana s problemom prostate, povećanom prostatom, nedostatkom libida i nedovoljnom vitalnošću.

Ako se radi o poremećaju slabijeg ili srednjeg intenziteta, tada se preporučuje terapija prirodnim dodacima prehrani zbog njihovog širokog spektra pozitivnog djelovanja na organizam, ne samo na erekciju i prostatu, već i na libido, vitalnost itd. U isto vrijeme kvalitetni prirodni dodaci prehrani (npr. oni koji su proizvedeni u EU), a koji su specijalizirani za probleme s prostatom i erekcijom obično ne izazivaju nikakve nuspojave te se izdaju bez recepta. Za sada su se najučinkovitiji prirodni dodaci prehrani pokazali oni koji sadrže većinu ovih sastojaka: sabal palmu, korijen koprive, sjemenke bundeve, afričku šljivu, maku, likopen, L-arginin, cink, magnezij, vitamine B6, E, C, indijski tamjanovac.

Pumpe za penis

Pumpe su također zanimljive pacijentima i zadovoljni su s njima kad je u pitanju jačanje erekcije.  Vrlo su uspješne, a najčešće primjedbe koje korisnici imaju jest da se erekcija “osjeća drugačije” i da nije prirodno. Ipak, važno je napomenuti da se s pumpama za penis na nikakav način ne liječi problem s prostatom.

Proteza za prostatu

U nekim slučajevima potrebno je instalirati protezu za prostatu koja je danas vrlo sofisticirana, a osoba s kojom muškarac ima spolni odnos, naravno ako to muškarac ne želi naglasiti, neće ni primijetiti da muškarac nema “prirodnu” erekciju. Ako se ide na ovu soluciju, tada je potrebno savjetovati se s liječnikom.

Intrakavernozne injekcije

Od farmakološkog postupka u drugom koraku mogu se savjetovati injekcije prostaglandina (u obliku intrakavernozne injekcije. Ipak zbog mogućih čestih nuspojava, ovakav se tretman u pravilu izbjegava.

Također, kao što smo spomenuli iznad, usvajanje zdravih životnih navika, prilagodba prehrane te redovita tjelovježba je jako važna za općenito zdravlje prostate i erekcije. Pravilna i uravnotežena prehrana u kombinaciji s dodacima prehrani u obliku kapsula koje su obogaćene kvalitetnim prirodnim sastojcima je jedan od ključnih faktora prevencije bolesti prostate i postizanje zdrave erekcije.

Dodaci prehrani trebaju sadržavati: sabal palmu, korijen koprive, sjemenke bundeve, afričku šljivu, maku, likopen, L-arginin, indijski tamjanovac te:

Vitamini C, E i B6

Vitamini su jedan od najvažnijih elemenata za ispravno funkcioniranje organizma čovjeka, pa su vrlo važni i u liječenju bolesti prostate i sprječavanju erektilne disfunkcije.

Vitamin B6 smanjenje kromosomske lomove te na taj način automatski smanjuje rizik od raka prostate. Osim što ima mnoge zdravstvene prednosti, vitamin C također pozitivno djeluje na prostatu i erekciju podižući imunitet i antioksidativno djelovanje. Poznato je da vitamin E poboljšava prokrvljenost i blagotvorno djeluje na krvotok stoga ima protuupalna svojstva i pozitivno utječe na prevenciju bolesti prostate i poremećaje erekcije. Sva 3 vitamina su prisutna u namirnicama koje svakodnevno jedemo, no moguće ih je uzimati i kao prirodan dodatak prehrani u obliku kapsula ili šumećih tableta.

Magnezij

Magnezij povezujemo s pozitivnim učincima na kardiovaskularni sustav i na zdravlje kostiju. Mnoga istraživanja su pokazala da je unos magnezija uvelike djelotvoran u liječenju bolesti vezane uz prostatu i poremećaje erekcije. Ako ga redovito i u zdravim količinama unosite u organizam, on će uspješno pomoći kod problema određenih oblika prostatitisa, uvećane prostate (BPH) i upalnih procesa prostate.  Čest je element u prirodnim dodacima prehrani.

Cink

Iako pomalo neobičan uzrok, nedostatak cinka može biti odgovoran za probleme s prostatom, kao i nemogućnost postizanja zdrave i čvrste erekcije.Uključite zdrave izvore cinka u prehranu: na primjer, ribu, cjelovite žitarice, meso i mahunarke.

EREKCIJA I PROSTATA, TERAPIJA

NAPOMENA:

Kad su u pitanju kvalitetni prirodni dodaci prehrani, važno je izabrati one koji su se pokazali učinkovitima. Na žalost to je katkad teško razaznati osim ako niste dobili preporuku od osobe od povjerenja, a koja je proizvod već koristila. Ipak, najveća mogućnost izbora kvalitetnog proizvoda je ako ste sigurni da je proizvod proizveden u EU, da proizvod zastupa hrvatski distributer, da se proizvod može kupiti u najvećim ljekarnama i kvalitetnoj internet trgovini, da sadrži što više gore navedenih sastojaka itd.