Prvi izbor u liječenju impotencije su inhibitori fosfodiesteraze tipa 5 (PDE5i) ili specijelizirani prirodni dodaci prehrani poput REGEN50.

U postavljanju dijagnoze impotencije važno je procijeniti čimbenike rizika (GUK, lipidogram, testosteron, prolaktin, BMI, krvni tlak). Potrebno je pronaći sve one čimbenike ili uzroke koji uzrokuju ili održavaju nemogućnost postizanja zdrave erekcije te utječu na njih. Jedna od prvih mjera koje savjetujemo osobi s poremećajem erekcije i impotencijom jest povećati tjelesnu aktivnost (ali izbjegavati jahanje ili vožnju biciklom), smanjenje prekomjerne tjelesne težine, prestanak pušenja ili konzumiranje alkohola te ograničiti izloženost stresnim situacijama i okolini u što većoj mjeri.

Postoje i lijekovi koji mogu imati za nuspojavu poremećaj postizanja erekcije i impotenciju, stoga, ukoliko je to slučaj, savjetuje se posjet liječniku s kojim se možda može dogovoriti zamjena terapije nekim od lijekova koji nemaju za nuspojavu poremećaj erektilne funkcije.

Jedan od češćih uzroka poremećaja erekcije, odnosno impotencije može biti i poremećaj u radu prostate ili povećana prostata. Ako se radi o poremećaju slabijeg ili srednjeg intenziteta, tada se preporučuje terapija prirodnim dodacima prehrani zbog njihovog širokog spektra pozitivnog djelovanja na organizam, ne samo na erekciju i prostatu, već i na libido, vitalnost itd. U isto vrijeme kvalitetni prirodni dodaci prehrani (npr. oni koji su proizvedeni u EU), a koji su specijalizirani za probleme s prostatom i erekcijom obično ne izazivaju nikakve nuspojave te se izdaju bez recepta. Za sada su se najučinkovitiji prirodni dodaci prehrani pokazali oni koji sadrže većinu ovih sastojaka: sabal palmu, korijen koprive, sjemenke bundeve, afričku šljivu, maku, likopen, L-arginin, cink, magnezij, vitamine B6, E, C, indijski tamjanovac.

S takvim promjenama načina života, nakon tri do četiri mjeseca, mogu se vidjeti prvi pozitivni učinci. Važan čimbenik je smanjivanje anksioznosti, razgovor s partnerom, zbog čega se svaki pacijent treba savjetovati da dođe na provjeru u pratnji partnera.

Prvi izbor u farmakoterapiji i liječenju bolesti prostate koje uzrokuju poremećaj erekcije je inhibitor fosfodiesteraze tipa 5 (PDE5i). Četiri od ovih lijekova su registrirani u Hrvatskoj: sildenafil, avanafil, tadalafil i vardenafil. Među njima postoje određene razlike, za klinički rad, važan trenutak za postizanje vršne koncentracije, poluživota i selektivnosti za određene vrste fosfodiesteraze, jer selektivnost ovisi o profilu nuspojava. U praktičnom radu s pacijentima važno je istaknuti da lijek djeluje tek nakon 45 minuta (i tadalafil i nešto kasnije) jer mnogi ljudi očekuju neposredan učinak.

Također je važno naglasiti da ti lijekovi ne djeluju na seksualnu želju (dopuštaju erekciju) i da je potrebno dodatno liječenje bolesti prostate te stimulacija. Učinak liječenja bolesti prostate se neće vidjeti nakon prve primjene i zahtijeva duže uzimanje lijekova kako se vidio napredak u liječenju bolesti prostate i pravi učinak lijeka.

Iz tih gore nevedenih razloga katkad je možda ipak bolje početi s neškodljivim, učinkovitim i sigurnim prirodnim dodacima prehrani, a tek ako oni ne djeluju, započeti liječenje (uz obavezno savjetovanje s liječnikom) lijekovima. 

Liječenje bolesti prostate

Liječenje bolesti prostate
Imajte na umu da se skoro svaka bolest prostate koja utječe na nemogućnost postizanja zdrave i čvrste erekcije, odnosno impotenciju, može liječiti (čak i rak prostate), no važno je odmah reagirati i krenuti s liječenjem.

U slučaju BPH bolesti, istraživanja su pokazala da postoji niz oštećenja na mjehuru koji su uzrokovani opstrukcijom, a nakon čega je liječenje bolesti prostate i sam oporavak mnogo manje vjerojatan. Ako Prostatitis preraste u kronično oboljenje prostate možete očekivati dugotrajno liječenje koje će morati biti ponavljano tijekom dužeg vremena.

Redovnim kontroliranjem zdravlja prostate možete rano otkriti bolest u ranoj fazi kada ju možete liječiti. Potrebno ih je provoditi u sklopu općih, redovnih zdravstvenih pregleda u kojima se dijagnosticiraju potencijalno štetne i opasne bolesti. Muškarcima se s 40 i više godina preporučuje jednogodišnja kontrola prostate, procjenu zdravlja i PSA test.

Muškarci u dobi iznad 45 godina, a kad se prvi put suoče s nekim vidom erektilne disfunkcije zbog poremećaja rada prostate, najčešće ne odlaze odmah k liječniku zbog neugode, straha ili nećeg trećeg. Svakako preporučujemo odlazak liječniku kako bi se što prije postavila dijagnoza i počelo liječenje prostate i impotencije. Ako se radi o poremećaju rada prostate ili erektilne disfunkcije blagog ili srednje jakog intenziteta, tada muškarac može prvo probati neki od specijaliziranih prirodnih dodataka prehrani (npr. REGEN50).